Tasciaca

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Tasciaca


In de Loirestreek bezochten we in 2013 een paar kastelen. We genoten er van de elegantie van Chenonceau, de grandeur van Valencay en de intimiteit van Chateau Le Moulin.

Ongeveer vijftien kilometer zuidelijk van Chenonceau liggen net buiten Thésée-la-romaine, zomaar langs de Romeinse weg van Bourges naar Tours, de immense resten van een gebouw uit de tijd van Hadrianus. We waren er net na sluitingstijd, maar ik kreeg een zeer enthousiaste gids zover dat ze me een rondleiding gaf.

Tasciaca was een belangrijk handelscentrum voor aardewerk. De handelswaar werd vermoedelijk opgeslagen in een gebouw van enorme afmetingen (tweeënvijftig bij ruim veertien meter). Het bijzondere van deze vindplaats is dat er in de directe omgeving geen bewoningssporen zijn aangetroffen. De enige functie van de plek was, zo vermoeden de archeologen, opslag van goederen zoals aardewerk, wol en hout. De muur van de opslagplaats is gemaakt van taps toelopende stenen en heeft een kern van mortel. Ze is ruim zeven en een halve meter hoog.

Voor het entrepot ligt een kleiner gebouw, dat wellicht als administratiekantoor dienst heeft gedaan. Tasciaca is vermoedelijk het administratieve centrum van deze streek geweest. In deze mansio werden de belastingen geïnd en konden de paarden gewisseld worden. Tasciaca wordt vermeld op de Peutingerkaart.

Het entrepot werd omgeven door een muur en had slechts één ingang. Het hele complex heeft een oppervlak van zevenduizend vierkante meter.

Ongeveer twee kilometer westelijk liggen de resten van een Romeinse tempel. Onbekend is aan wie deze gewijd is. In de omgeving van deze tempel zijn negentien bakovens opgegraven, wat een indruk geeft van de importantie van deze plek tijdens de regering van Hadrianus. 
Tasciaca wordt genoemd in de Hachette 'Bords de la Loire' van 1922.

Link: Tasciaca

oven.jpg

administratie.jpg

Tempel.jpg

entrepot.jpg

muur_entrepot.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter