Vicus Thuinas

Romeinse plaatsen > Belgica > Vicus Thuinas


In de zomer van 2012 bezocht ik drie kleine plaatsen in Belgiƫ; Tienen, Kerkhove en Avelgem. Tienen (Thuinas) is gekend om zijn tumuli, Kerkhove om zijn werkelijk schitterend regionaal archeologisch museum en Avelgem om de opgegraven romeinse baanpost (statio).

In een kring van twee mijlen rond de vicus Thuinas stonden destijds 26 groepen tumuli waarvan uiteindelijk alleen de drie tumuli van Grimde bewaard zijn gebleven.

Bij opgravingen in 1998 bleek het Grijpenveld niet alleen een enorm Gallo-Romeins grafveld te bedekken. Men vond er ook een mithraeum - een cultusgebouw voor Mithras - een god die Romeinse soldaten vereerden. Mithras is van een oorsprong een Perzische god, die Herodotus verwarde met Afrodite. De Mithrascultuur ging vergezeld met geheimzinnige rituelen in ondergrondse ruimten. Ze werden strikt geheim gehouden. 

Mithras wordt meestal afgebeeld met een stier, waarvan hij de keel doorsnijdt en waarmee hij zijn overwinning op de duisternis bezegelde. Overal in het Romeinse Rijk tot aan de muur van Hadrianus zijn Mithras tempels aangetroffen. 

Thuinas is de enige plaats in de Benelux met een mithraeum. Dit alles wijst er op dat deze vicus een belangrijk centrum was. 
Link: Tumuli

Tumuli_1.jpg

tumuli_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter