Cilurnum

Romeinse plaatsen > Brittania > Cilurnum


Chesters deed ik aan na zesentwintig kilometer - het meeste deel gelukkig heuvelafwaarts - gewandeld te hebben. Chesters heeft een prachtig van oorsprong particulier museum met een schitterende collectie huisaltaren.

Chesters of Cilurnum is één van de eerste forten aan de muur geweest. Er is vanaf 139 tot zeker 223 aan gebouwd. Het fort meet 177 bij 131 meter en beslaat 2,32 hectaren. 

In het fort zelf zijn stenen met inscripties gevonden, die erop duiden dat het tweede cavalerieregiment uit Asturië hier gevestigd was. Men zegt dat de Asturiërs het fort vernoemd hebben naar hun geboortestreek Cilurnigi. Daarnaast waren de eerste cohorten van de Dalmatiërs en van de Vangionen hier gelegerd.

Een gevonden inscriptie verhaalt van het feit, dat onder gouverneur Ulpius Marcellus - zo rond het jaar 180 - de waterleiding naar het fort is aangelegd. Cilurnum had een groot regimentsbadhuis,

In het museum zijn verschillende bijzondere vondsten te zien. Zo is er een reliëf van een soldaat die in vlag hoog houdt met een inscriptie die luidt:

"Als de Keizers veilig zijn, dan is het tweede  cavalerieregiment van Antoninus zijn Asturiërs gelukkig! De koenheid der Keizers."

Bijzonder is een beeld van Juno, die op een jonge koe staat en de hoeven van een rund die een slang vertrapt. Mogelijk dit tot hetzelfde beeld.

Op een begraafplaats zijn twee kindergraven gevonden. Muirhead's England (1922) beschrijft de opgravingen in Chesters aan de muur.

Link: Cilurnum

Cilurnum_1.jpg

Cilrunum_3.jpg

Cilrunum_2.jpg

Cilurnum_4.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter