Villa Casale

Romeinse plaatsen > Sicilia > Villa Casale


Villa Casale ligt niet ver Piazza Armerina, waar we uiterst luxieus logeerden bij een boer. Op zijn terras maakten we kennis met de lokale keuken en de wereldberoemde Nero d'Avola, een donkerrode wijn uit de streek. Hij sprak wat frans en we konden enkele woorden met hem wisselen. Hij bleek een neef in Maastricht te hebben, die daar een Italiaans restuarant drijft.

Piazza Armerina zelf is niet zoveel, maar vlakbij ligt de Villa Casale. Deze villa is eeuwen geleden door een modderlawine bedolven en bevat de mooiste mozaieken die we gezien hebben op onze reizen. Het is een belangrijke toeristische trekpleister, die bezoekers van over de hele wereld trekt.

De villa is ontdekt in het begin van de negentiende eeuw en is gebouwd op de ruïnes van een wat bescheidener gebouw dat uit de tweede eeuw voor Christus stamt. De grandeur van de villa doet vermoeden dat iemand met een belangrijke positie in het Romeinse Rijk de opdracht tot het bouwen van deze villa heeft gegeven. 
De ene groep geschiedschrijvers noemt keizer M. Valerius Maximianus, één van de tetrachen die Rome rond 280 voor Christus regeerden, als de bezitter van deze villa. Een andere groep historici wijst de villa toe aan een consul of een prefect uit die tijd.

De villa bevat alle gemakken die een dergelijk buiten voor een zo hooggeplaatst persoon dient te hebben. Er was stromend water voor de badvertrekken, er was een riolering aangelegd, getuige de toiletten, Alle vloeren - tot aan de latrines toe - zijn voorzien van prachtige mozaieken. De villa had een octagonale binnenplaats met een zuilengang in Ionische stijl en een peristilium.

De mozaïeken zijn uiterst fijn. Beroemd is het mozaïek met de sportende vrouwen in bikinis. 

Link: Villa Casale

villa_casale_mozaiek_8_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_6_thumb.jpg

villa_casale_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_4_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_11_thumb.jpg

villa_casale_toilet_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_3_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_1_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_10.jpg

villa_casale_mozaiek_5_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_7_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_2_thumb.jpg

villa_casale_mozaiek_12_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter