Noetum

Romeinse plaatsen > Sicilia > Noetum


Noto was onze laatste pleisterplaats op Sicilië. We vonden er vlak buiten de stad een biologische boer, die kamers verhuurde. Een bijzondere plek, die later die week een ontmoetingsplaats van kunstenaars en acteurs bleek. Op een open plek met een schitterend uitzicht op Nota voerde een Siciliaanse actrice een monoloog over de protesten tegen de Maffia op.

Noto zelf is het bezichtigen meer dan waard. Na de grote aardbeving van 1693 trokken de inwoners naar een bergtop ongeveer 5 kilometer zuidwaarts om er een geheel nieuw Noto op te bouwen.Het is een prachtig stadje, dat een centrum in barokstijl heeft en opgebouwd is uit goudkleurige zandsteen. Enkele jaren stortte de koepel van de kerk onverwacht in. Deze is de afgelopen jaren in oude glorie gerestaureerd.

Net zuidelijk van Noto liggen de resten van een Romeinse villa onder een moderne boerderij. Deze 'Villa romana del Tellaro' uit de tweede helft van de vierde eeuw voor Christus is gekend vanwege een aantal bijzondere mozaïeken, die volgens kenners nog mooier zijn dan die van de 'Villa Imperiale del Casale'. De mozaieken zijn gemaakt van fijnere steentjes en intensere kleuren.

De mozaïeken tonen enige jachttaferelen en een sater met een nimf. De hele villa is uitgegraven. Zo zijn nog een paar baden te zien. 

Link: Noetum

noto_mozaiek_4_thumb.jpg

noto_mozaiek_2_thumb.jpg

noto_mozaiek_3_thumb.jpg

noto_bad_thumb.jpg

noto_mozaiek_1_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter