Catana

Romeinse plaatsen > Sicilia > Catana


Catania is na Palermo en Messina de derde stad qua grootte op Sicilië en heeft een bloeiend uitgangsleven. Het centrum is werkelijk prachtig. Iedere dag is een vismarkt, waar de plaatselijke bevolking en de lokale restaurateurs hun inkopen doen. Vis eten is een waar genoegen in één van de talloze kleine trattoria. 

Catania is ook de geboorteplaats van Vincenzo Bellini (1801 - 1835), die vooral bekend is van de opera 'Norma' en die nog regelmatig wordt opgevoerd.

Catana heeft een mooi compleet Grieks-Romeins theater, een odeon en een arena. 

Het theater ligt midden in de stad en was bijna volledig bebouwd met huizen. In de vorige eeuw konden toeristen maar een klein fragment zien was op een plein. De laatste decennia heeft men echter veel van die huizen afgebroken en is het theater in zijn volle glorie te bewonderen.  De halfrond tribune heeft een diameter van honderd meter en bood plaats aan zevenduizend toeschouwers. Het is waarschijnlijk gebouwd in de tweede eeuw na Christus op de fundamenten van een ouder Grieks theater. 

Het odeon bevindt zich aan de noordwest zijde van het theater. Er konden vijftienhonderd toeschouwers in.

De Romeinen hebben ook een arena gebouwd. Het overgrote deel daarvan ligt echter onder de historische bebouwing. Daarom kan alleen aan de noordkant van het Piazza Stesicoro een klein deel ervan bezichtigd worden. De ellipsvormige arena meet honderdvijfentwintig bij honderdvijf meter en is in de tweede eeuw gebouwd door Hadrianus en Antoninus Pius. Het was geschikt voor vijftienduizend toeschouwers.

Link: Catana

catana_odeon_1_thumb.jpg

catana_arena_1_thumb.jpg

catana_arena_2_thumb.jpg

catana_griekstheater_5_thumb.jpg

catana_odeon_2_thumb.jpg

catana_griekstheater_1_thumb.jpg

catana_griekstheater_3_thumb.jpg

catana_griekstheater_6.jpg

catana_griekstheater_2_thumb.jpg

catana_griekstheater_4_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter