Forum Traianus

Romeinse plaatsen > Roma > Forum Traianus


Het Trajaanse forum ligt naast het Forum van Augustus. We zijn er - in 1987 met z'n tweeën en in 2006 met z'n vieren - maar langs gelopen. 
Gauw een foto van de zuil en wat pilaren. We hadden immers al zoveel gezien.

Trajanus leefde van 53 tot 117. Hij is geboren in Spanje en de zoon van een generaal van Vespasianus. Hij doorliep een briljante carriëre en werd geadopteerd door Nerva, die hij in 98 opvolgde. Trajanus voerde verschillende oorlogen tegen de Parthen.

Hij is de bouwer van het gelijknamige forum, waarop de beroemde zuil staat. Deze zuil is achtendertig meter hoog en bestaat uit zeventien marmeren delen waarop in een spiraal meer dan honderd scenes uit het leven van Trajanus zijn uitgebeeld. De zuil is opgericht in 113 na de overwinning van Trajanus op de Daciërs. 

Achter het forum ligt in een halve cirkel de markt van Traianus. Die bestond uit honderdvijftig winkels en kantoren op de begane grond en over vier verdiepingen. Men verkocht er groenten, olijfolie, specerijen en wijn. Op de bovenste verdieping zaten ambtenaren, die verantwoordelijk waren voor de voedseluitdelingen.

Trajanus was één van de meest sociale keizers. Hij breidde de zogenaamde 'alimenta' uit, waarmee de opvoeding van arme kinderen betaald werd.

In 1587 verving Paus Sixtus V het bronzen beeld van Trajanus door een beeld dat Petrus voorstelt. 

Link: Forum Traianus

Zuil_van_Trajanus_thumb.jpg

Forum_Trajanus_1_thumb.jpg

Forum_Trajanus_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter