Forum Romanum

Romeinse plaatsen > Roma > Forum Romanum


Het Forum Romanum is het meest indrukkende keizerlijke forum in het centrum van Rome en herbergt twaalf eeuwen antieke Romeinse geschiedenis.
Tegelijkertijd is het in de zomer een verzengende archeologische vlakte, waar toeristen uit de hele wereld achter elkaar aanschuifelen in mateloze bewondering voor de resten van een Romeins Rijk, dat eeuwenlang de West-europese geschiedenis domineerde.

Eind jaren tachtig waren er voor het eerst met ons tweeën en ruim twintig jaar later met onze kinderen. De hitte was niet verdwenen, maar wel waren er ondertussen allerlei waterkranen om de dorstige toerist te laven.

Het Forum Romanum is het oudste deel van Rome. Het strekt zich uit - langs de Via Sacra - tussen de Kapitoolse musea en het Colosseum. 
Over de Via Sacra zijn twee triomfbogen gebouwd. De eerste boog is die van Septimus Severus en de tweede van Titus. Keizers en generaals hielden hun zegetochten over de Via als ze van verre landen terugkeerden met buit en slaven.   

Het Forum liggen diverse openbare gebouwen. Vlakbij de boog van Septimus zien we de Basilica van Julia, de ronde tempel van Vesta en daarachter de tempel van Castor en Pollux met drie nog resterende pilaren.  Schuin daar tegenover zien de tempel van Antonius en Faustina. 
De Basilica van Julia is gebouwd door Julius Caesar en haar inwijdde in 46 voor Christus. Hier vonden de zittingen van het honderdmannengericht plaats. Deze rechtbank bestond uit praetoren en oordeelde in burgerlijke geschillen. Het was ook de plaats waar het volk bijeen kwam om de laatste nieuwtjes uit te wisselen.
De dictator Aulus Postumius de tempel van Castor en Pollux in 496 voor Christus. En is daarna minstens tweemaal gerestaureerd. In de Keizertijd was het een kantoor voor het ijken van munten en gewichten.
Vesta was de dochter van Kronos en Rhea. De verering van Vesta is één van de oudste. Ze was de godin van water én vuur. De Vestaalse maagden stonden bij de Romeinen in hoog aanzien. Als ze het gebod van eerbaarheid overtraden. worden ze opgesloten in een hol dat met aarde afgesloten werd. Rome was enkele dagen in rouw bij zo'n gebeurtenis.

Halverwege torent boven de ruïne de machtige basilica van Maxentius en Constantijn uit. Dit immense gebouw is opgetrokken uit beton. Elk van de drie bogen is ruim twintig meter breed, ruim zeventien meter diep en meer dan vierentwintig meter hoog. Maxentius bouwde het in 312 na Christus. 

Aan het einde rijzen enorme bakstenen ruines op, die tegen de Palatijn zijn gebouwd. 

Link: Forum Romanum

forum_Romanum_3_thumb.jpg

forum_Romanum_5_thumb.jpg

Basilica_Forum_Romanum_1_thumb.jpg

forum_Romanum_7_thumb.jpg

Basilica_Forum_Romanum_3_thumb.jpg

forum_Romanum_2_thumb.jpg

Palatijn_4_thumb.jpg

forum_Romanum_1_thumb.jpg

forum_Romanum_8_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter