Colosseo

Romeinse plaatsen > Roma > Colosseo


Het Colosseum hebben we met onze kinderen bezocht. Het krioelde er van de toeristen uit alle windstreken. Eenmaal binnen raakten we snel onder de indruk van zijn enorme omvang. De enorme massa die zich voor de ingang verdringt, lijkt op te lossen in het kolossale gebouw en je vindt er plekjes waar je in alle rust kunt genieten of rustig een gesprek kunt voeren.

Het is of je even weg bent en tweeduizend jaar terug in de tijd gaat. Nergens anders in Rome krijg je dat gevoel echt. De enige plaats die dat opzicht Rome overstijgt is Pompeii.

Het Colosseum is gebouwd door keizer Vespasianus. Hij begon de bouw ervan in 72 voor Christus op de plek waar Nero een vijver had. Het colosseum is het grootste Romeinse amphitheater ter wereld. De omtrek bedraagt vijfhonderdzevenentwintig meter en het had een hoogte van honderdzevenentachtig meter.
Er waren vijfenveertigduizend zitplaatsen en vijfduizend staanplaatsen. De voorstellingen vonden ondanks de hitte vooral overdag plaats. Het verzengende zonlicht trachtte men te temperen door over de arena grote zeildoeken te trekken langs zware palen, die in ijzeren ringen waren bevestigd. In het theater van Pompeii kan men die ringen nog zien.

Het moet er ook afschuwelijk gestonken hebben. Daarom besprenkelde men de vloeren van theaters soms met water, dat licht geparfumeerd was met saffraanessence.

In 404 verbood keizer Honorius de gevechten tussen gladiatoren en in de zesde eeuw verdwenen de gevechten met wilde dieren. Daarna werd het gebouw vooral gebruikt als een steengroeve. De travertijn werd er uitgesloopt en gebruikt voor het Palazzo Venezia, het Palazzo della Cancellaria en de Sint Pieter.

Goethe bezocht het Colosseum verschillende keren. In zijn reisverslag schrijft hij dat het Colosseum, dat hij het op de avond van 2 februari 1787 bezocht, een wel zeer fraaie aanblik biedt:

'Het wordt 's nachts afgesloten, een heremiet woont in een nietig kerkje daarbinnen en bedelaars vestigen zich in de vervallen gewelven. Ze hadden op een vlak lopend stuk grond een vuur gemaakt, en een lichte bries dreef de rook eerst over de arena heen, zodat het onderste gedeelte van de ruïnes bedekt was en daarboven de enorme muren somber oprezen ...'

Goethe had een appartement in Rome aan de Via del Corse, dat voor het publiek is opengesteld. 

Link: Colosseo

Colosseo_4_thumb.jpg

Colosseo_2_thumb.jpg

Colosseo_1_thumb.jpg

Colosseo_3_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter