Conimbriga

Romeinse plaatsen > Lusitania > Conimbriga


Conimbriga ligt ongeveer vijftien kilometer van Co├»mbra. Co├»mbra is een aanrader. Het heeft ├ę├ęn van de oudste universiteiten van Europa en de oude bibliotheek is er te bezichtigen. Die bibliotheek huisvest een kleine kolonie vleermuizen, die - omdat ze insecten eten - een nuttige bijdrage leveren aan het conserveren van de boeken. Conimbriga zelf was een grote verrassing.

Decimus Junius Brutus veroverde Conimbriga in 136 voor Christus. Ruim zestig jaar later kreeg het de status van een municipium. Maar pas onder de regering van keizer Augustus kreeg de stad zijn Romeinse karakter. De stad is echter niet gebouwd langs loodrecht op elkaar staande wegen, maar hoofdzakelijk opgebouwd uit driehoeken, die de contouren van het plateau - waarop de stad gebouwd is - volgen. 
De stad besloeg een oppervlakte van ongeveer vijftien hectaren

Conimbriga kreeg in 75 na Christus de status van 'municipium'.

Conimbriga is vooral bekend vanwege zijn moza├»eken. En vooral is die in het huis van de Fonteinen. Dit was oorspronkelijk een gebouw dat voor de handel gebruikt werd. In het begin van de tweede eeuw verbouwden de eigenaren het tot een grote aristocratische residentie met een peristilium waarin prachtige moza├»eken te bewonderen zijn. De oudste moza├»eken dateren uit de eerste eeuw. De belangrijkste thema's zijn hero├»sche mythen, het leven van Bacchus en de jacht. 
De fonteinen in het peristilium zijn pas in 1930 ontdekt.

Conimbriga had badhuizen, waarvan de eerste gebouwd is aan het einde van de eerste eeuw. De stad heeft verder een enorm forum dat rond vijftien voor Christus is gebouwd. In het amfitheater konden vijfduizend toeschouwers. Op basis daarvan schat men de totale bevolking in de hoogtijdagen op ongeveer elfduizend personen.

De stadsmuur dateert uit het begin van de vierde eeuw.

In 465 en 468 veroverden en plunderden de Sueben Conimbriga, waarna het snel bergafwaarts ging met de welvaart van de stad. 

Link: Conimbriga

mozaiek_2_thumb.jpg

Insula_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_4_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_1_thumb.jpg

badhuis_1_thumb.jpg

mozaiek_1_thumb.jpg

badhuis_2_thumb.jpg

aquaduct_thumb.jpg

Huis_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_2_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_3_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter