Rusellae

Romeinse plaatsen > Italia > Rusellae


We wilden die dag naar het strand. Het was in van de heetste vakanties, die we in Toscane mee maakten. Vlak voor het strand troffen bij toeval een opgraving aan. We kochten een paar flessen mineraalwater en zijn er toch maar aan begonnen.

Het bleek een compleet ommuurde Etruskische nederzetting te zijn. Roselle ligt ongeveer zes kilometer ten noorden van Grosseto en is een bezoek zeker waard..

Roselle - Rusellae - behoorde net als Volterra tot de Etruskische Twaalfstedenbond en werd door de Romeinen onderworpen. Rosella leverde graan voor de Afrikaanse campagne van Scipio in 205 voor Christus. Onder keizer Augustus werd het een kolonie.

De meer dan drie kilometer lange ringmuur is, met resten van zes poorten, bewaard gebleven. Binnen de muren zijn onder meer resten van een amfitheater uit de Romeinse keizertijd te zien. Bij één van de poorten is goed te zien hoe de Romeinen hun verdedigingsmuren maakten. De kern bestaat uit gestorte ruwe steen die met beton vermengd is. De buitenkant bestaat uit vierkante gebakken stenen.

Het heeft een indrukkende infrastructuur en het oude Romeinse stratenplan is er volledig intact terug gevonden.

Het plaatsje werd in 935 na Christus door de Saracenen geplunderd is daarna uit de geschiedenis verdwenen. 

Link: Rusellae

Romeinse_muur_thumb.jpg

Stadsgezicht_thumb.jpg

Poort_thumb.jpg

Weg_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter