Clusium

Romeinse plaatsen > Italia > Clusium


Van de Romeinen hadden we afgelopen jaren heel veel gezien. De Etrusken waren daarbij wat op de achtergrond geraakt. Op een vakantie in het zuiden van Toscane hebben dat in het begin van de eeuwwisseling ruimschoots ingehaald.

De Etrusken zijn vooral bekend om hun necropolen en grafmonumenten.

Bezienswaardig is de 'Tomba della Pellegrina' bij Chiusi (Clusium). In dit graf bevinden zich meerdere rijkversierde tombes. Het deksel van een tombe bestaat bijna altijd uit één of meer liggende figuren. Dit is afhankelijk of er één of twee personen in begraven zijn. Deze grafcultuur heeft zich langzaam ontwikkeld.
Tot de zevende eeuw begroef men zijn doden in urnen, waarbij er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de status van de doden. Pas aan het begin van de zesde eeuw verschijnen er onderaardse kamers met meerdere graven.

Chiusi was een grote Etruskische nederzetting. Koning Porsena van Chiusi hielp Lucius Tarquinius Superbus de troon van Rome bezetten. Onder stad ligt een ontoegankelijk labyrinth van Etruskische galerijen, die vermoedelijk gebruikt werden als riolering.
Lucius Tarquinius Superbus was de laatste van de zeven legendarische koningen van Rome (535 - 510) en van Etruskische komaf. Hij werd tenslotte door een aantal aristocraten van de troon gestoten, die vervolgens de Republiek stichtten.

Chiusi heeft een prachtig Etruskisch museum. 
De tombes worden besproken in Baedeker's reisgids 'Italie Centrale' uit 1909. Zo ook de Hachette 'Italie des Alpen à Rome' van 1922.

Link: Clusium

Etruskisch_graf_1_thumb.jpg

Etruskisch_graf_3_thumb.jpg

Etruskisch_graf_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter