Pola

Romeinse plaatsen > Dalmatia > Pola


In Pula (Pola) waren we in 2007. We maakten een reis naar Kroatiƫ en Italiƫ. Bas was er een aantal jaren geleden al geweest met een busreis. Nu waren we voor het eerst zonder de kinderen op vakantie. De tent was ook thuis gebleven en we logeerden in kleine hotels en pensions.

Pula was in de elfde eeuw voor Christus al bewoond, maar kwam pas onder de Romeinen, die het in 177 voor Christus onder hun heerschappij brachten, tot grote bloei. Het was in die vroeg Romeinse tijd vooral een militaire voorpost. 

De inwoners van Pula hadden een ongelukkige hand van kiezen. In de strijd tussen Pompeius en Caesar koos men eerst voor Pompeius. De stad heeft daarna ernstig geleden onder de troepen van Caesar. Ook de keuze voor Brutus en Cassius, die tot de groep van samenzweerders tegen Caesar behoorden, was geen gelukkige. Want na die moord heeft de bevolking opnieuw zwaar gezucht onder het triumviraat van Octavius, Antonius en Lepidus.

Gedurende de late keizertijd kwam Pula echter tot grote bloei. De omgeving was uiterst geschikt voor de graanteelt, de wijnteelt en de teelt van olijven. Pula werd de plaats van waaruit deze producten over het gehele rijk verscheept werden. Pula stond bekend onder de naam 'Colonia Iulia Pola Pollenta Herculanea'.

De stad was rijk aan gebouwen. De Romeinse stadsstructuur is in het centrum nog herkenbaar aanwezig.

Vlakbij de haven ligt het amphitheater. Dit gebouw kan wedijveren met het Colosseum in Rome omdat de gehele buitenmuur nog intact is en in dezelfde tijd gebouwd is. De langste middellijn bedraagt honderddrieƫndertig meter, terwijl de korste nog altijd honderdvijf meter is. In de kelders is een museum gehuisvest dat vooral amphoren bevat en laat zien hoe olijfolie gemaakt werd.

Naast het renaissance stadhuis ligt een volledig intacte tempel. De tempel van Augustus dateert uit het begin van onze jaartelling. De zuilen zijn in de corinthische stijl.

De stad werd omringd door stevige muren, die her en der nog te zien zijn. De muur had drie poorten: de gouden poort - vlakbij bij de triomfboog van de Sergius familie - de Hercules poort en de Porta Gemina (dubbelpoort).

Vlakbij bij de Porta Gemina liggen de resten van achthoekig mausoleum. In de stad zelf ligt achter het archeologisch museum nog een klein theater. 











































Karl Baedeker vermeldt in zijn reisgids Oesterreich (1898) de romeinse monumenten van Pola. In de Grieben 'Dalmatien'  uit 1935 krijgt het amfitheater een vermelding. 

Link: Pola

Augustus_tempel_thumb.jpg

Amphitheater_Pula_1_thumb.jpg

Mausoleum_thumb.jpg

Amphitheater_Pula_2_thumb.jpg

Porta_Gemina_thumb.jpg

Theater_Pula_thumb.jpg

Amphoren_Pula_thumb.jpg

Triomfboog_Sergius_familie_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter