Emporiae

Romeinse plaatsen > Tarraconensis > Emporiae


We hadden ons reisdoel - een meerdaags bezoek aan de zus van Margriet en haar man - iets zuidelijk van Barcelona bijna bereikt. De laatste stop was Gerona een badplaats aan de Spaanse kust zo'n tachtig kilometer zuidelijk van Perpignan. Hier lag een antieke haven, die door de Fenicieërs rond 600 voor Christus gesticht en later gekoloniseerd werd door achtereenvolgens de Grieken en de Romeinen. 
Emporiae is zo bijzonder omdat de Romeinen hun kolonie niet op de Griekse hebben gebouwd maar meer landinwaarts. Dat maakt dat zowel de Griekse als Romeinse cultuur uitgebreider bestudeerd kan worden dan op andere plekken.


In de Griekse benedenstad moet het een drukte van jewelste geweest zijn. Het was één van de belangrijkste havens aan de Middellandse zee en een belangrijke stapelplaats van Spaans graan, waaraan de Romeinen zo'n grote behoefte hadden. In de Punische oorlogen steunde de stad Rome.

In de stad hadden zich verschillende handwerkslieden gevestigd. We zagen pottenbakkersovens en een kalkoven aan de rand van de stad. Apart was een installatie van ronde aarden buizen, die in een cirkel waren opgesteld. Het zou een waterzuivering geweest zijn. Iets dergelijks zijn we nergens anders tegen gekomen.

Op het terrein is een klein museum.

De Romeinse bovenstad is gesticht door Julius Caesar voor de veteranen van zijn legioenen. Het is luxe aangelegd met een theater, sportvelden en een groot forum waar allerlei winkeltjes gedreven werden. In zowel het Griekse als Romeinse deel liggen prachtige mozaïeken.

De stad werd aan het einde van de derde eeuw totaal verlaten en aan de vergetelheid prijs gegeven, totdat men in de zeventiende eeuw de ruïnes ontdekte en als steengroeve ging gebruiken. 













































Link: Empuries

romeins_1.jpg

badhuis.jpg

amfitheater.jpg

waterzuivering.jpg

Kalkoven.jpg

Asklepion.jpg

Pottenbakkersoven.jpg

Romeinse_muur_gymnasium.jpg

Griekse_stad.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter