Chaussée Brunehaut

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Chaussée Brunehaut


In september is er in Frankrijk een monumentenweekend. Alle door de staat gesubsidiëerde monumenten zijn dan voor het publiek toegankelijk. We bezochten in ons eerste jaar in Tortefontaine (2016) uiteraard de abdij in Tortefontaine. maar ook een kasteel in Maintenay waar de familie van de eigenaar rondleidingen verzorgde. De volgende dag bezochten we in Domqueur de 'muches'. In deze onderaardse grotten uit de zestiende eeuw verborg de gehele bevolking zich in onrustige tijden met hun hele hebben en houden. Op de weg terug naar Tortefontaine zag ik een bordje 'Pont Romain' staan.

Het bleek een duikerachtig bruggetje te zijn dat min of meer verscholen ging onder het moderne wegdek van de Chaussée de Brunehaut: de D108 iets ten noordoosten van Domqueur.

Les chaussées Brunehaut is een netwerk van Romeinse wegen die Noord-Frankrijk met België verbinden. De bekendste is de weg van Amiens via Bavay naar Tongeren leidt. De naam verwijst naar een Visigotische prinses, die tussen 567 en 613 regentes was van Austrasië en Bourgondië. In die tijd zijn deze wegen opgeknapt. 
Haar standbeeld uit 1784 staat naast het Hotel de Ville in Bavay.

De brug in Domqueur ligt aan de Romeinse weg, die van Amiens naar Boulogne leidt.

romeinse_brug.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter