Armoricae

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Armoricae


In de jaren negentig waren we vier keer met de kinderen in Bretagne. Het is een prachtig gebied met stille stranden, die nooit ver weg zijn. Er is veel en vooral oude cultuur zoals Romaanse kerkjes en oude openbare wasplaatsen. Het barst er letterlijk van de hunebedden (dolmen) en andere overblijfselen van een oude mysterieuse Keltische cultuur.

De Romeinen zijn er ook geweest maar veel Romeinse overblijfselen hebben we er niet veel gezien. Totdat we op een dag in de buurt van Plestin-les-Grèves op een strand kwamen. Er bleek een gerestaureerd badhuis te liggen.

De thermen van Hogolo dateren uit het begin van de eerste eeuw na Christus en bereikten hun maximale omvang in de tweede eeuw. Ze maakten deel uit van een complex met villa's, tempels en versterkingen. Het aardige van dit kleine badhuis is dat het een goed idee geeft hoe ze opgebouwd waren en hoe ze functioneerden.

Het verwarmingsysteem is nog duidelijk te onderscheiden. De Romeinen verwarmden hun thermen met warme lucht. Onder het gebouw was een stookruimte. De opstijgende warme lucht ging door holle stenen en verwarmde zo de muren. Tegelijkertijd verwarmden ze het water voor de warme baden.

De Romeinse badcultuur heeft overeenkomsten met onze moderne sauna. De huid wordt gereinigd door afwisselend koude en warme ruimten te bezoeken en het lichaam met koud water snel af te koelen. In de badhuizen waren masseurs aanwezig en werd de huid geschraapt. Er waren zwembaden en mogelijkheden om sport te bedrijven. Alle badruimten, die je in de grote thermen van Triër en Rome ook kunt zien, heeft ook dit kleine garnizoensbadhuis.

Het badhuis is aan het einde van de vierde eeuw afgebroken. 



Link: Hogolo

Romeins_badhuis_1_thumb.jpg

Plattegrond_thumb.jpg

Romeins_badhuis_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter