Statio II

Romeinse plaatsen > Belgica > Statio II


Precies op de grens van België en Frankrijk,  in Chameleux niet ver van de beroemde abdij van Orval, ligt in een dal een kleine Romeinse nederzetting. Met mijn broer en schoonzus bezocht ik er in 2015 de resten van wat eens een bloeiende handelspost langs de weg van Reims naar Triër was.

De statio bestond uit een aantal gebouwen langs de weg van Durocortorum (Reims) naar Augusta Treverorum. Er lagen waarschijnlijk tien tot vijftien gebouwen die met de kopgevel gericht waren naar de weg. Reizigers en soldaten konden in mansiones (herbergen) overnachten. 

Deze statio ontstond rond 45 na Christus onder de regering van Keizer Claudius (41 - 54). Het moet er in die eerste eeuw al vrij druk geweest zijn. Augusta Treverorum was toen al de vierde stad van het Rijk.

Bij de resten van twee gebouwen zijn de kelders nog aanwezig. Het zijn ruimten van ongeveer vier bij vier meter. Één heeft nissen in de muren, waar in vroeger tijden wellicht olielampen hebben gestaan. Dit om de uitbater van de mansione bij te lichten als hij zijn wijnvoorraad inspecteerde. 
Link: Statio II 

kelder_2.jpg

kelder_1.jpg

Mansione.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter