Herculaneum

Romeinse plaatsen > Italia > Herculaneum


Achter de Porta Nolena in Napels ligt in de nauwe straatjes een prachtige vis- en groentemarkt. De kooplieden wedijveren om de gunst van de kopers door luid gesticulerend hun waar aan te bieden. Je ziet er de echte Napolitaan zijn dagelijkse inkopen doen.

Je loopt de poort en steekt de Corso Guiseppe Garibalbi over om de circumvesuviana naar Ercolano te nemen.

Ercolano of Herculaneum is overweldigend en indrukwekkender dan Pompeii. Herculaneum was een Romeins stadje waar de rijken woonden.

De hoge kwaliteit van de resten van Herculaneum is vooral te danken aan vijftien tot twintig meter dikke laag modder en lava die de stad bedekte na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. De meeste inwoners wisten op tijd de stad te ontvluchten, want in de stad werden bij opgravingen bijna geen lichamen aangetroffen. Alleen bij de boothuizen, die aan de kust stonden en in 1982 werden ontdekt, zijn de skeletten gevonden van ruim driehonderd mensen, die kennelijk niet op tijd wisten te ontkomen.

Herculaneum zou volgens Dionysus van Halicarnassus gesticht zijn door de mythische held Herakles. Waarschijnlijk is het gesticht in de zesde eeuw voor Christus door de Osken.

Herculaneum was, zoals gezegd, de woonplaats van rijke Romeinen. De huizen zijn er groter en rijker versierd dan in Pompeii en sommige hadden een tuin. Aan de kust lagen botenhuizen en er was een een groot badhuis.

Vlakbij Herculaneum lag de Villa dei Papyri. Deze villa ligt geheel bedekt onder dertig meter vulkanische as en is slechts gedeeltelijke ondergronds geƫxploireerd. Het blijkt een uiterst luxueuze villa geweest te zijn van een enorme omvang. De eigenaar was vermoedelijk de schoonvader van Julius Caesar, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus.

Er zijn tientallen bronzen beelden gevonden en de eigenaar had een bibliotheek met bijna achttienhonderd paprusrollen. Deze rollen, die in de achttiende eeuw ontdekt weren, worden nog steeds onderzocht. In het museum van Napels is een speciale afdeling aan deze villa gewijd.

De Amerikaanse multimiljonair Getty liet in 1954 in Los Angeles een museum naar het voorbeeld van deze villa bouwen. 

Link: 
Herculaneum
Animatie

P1020387.jpg

P1020392.jpg

P1020400.jpg

P1020373.jpg

P1020369.jpg

P1020378.jpg

P1020381.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter