Arretium

Romeinse plaatsen > Italia > Arretium


In 2011 bezochten we opnieuw Toscane maar nu zonder kinderen. Eén van de plekken, die we opnieuw bekeken was Arezzo. We troffen het. Er was een prachtige antiekmarkt en een middeleeuws ridderspel, dat terug gaat tot in de zeventiende eeuw: La Giostra del Saracino.

Vier stadswijken strijden tweemaal per jaar - de derde zaterdag in juni en de eerste zondag van september - om een gouden lans. Het is een steekspel waar de ridders zoveel mogelijk punten proberen te verzamelen door een houten Saraceen, die om een as draait, te raken. In de ochtend is er een optocht waaraan honderden gekostumeerde inwoners aan deelnemen.

En Arezzo is natuurlijk de geboorteplaats van Petrarca, die er in 1304 geboren is. 

Arezzo of Arretium werd gesticht door de Etrusken en was het centrum van de Etruskische twaalfstedenbond. 

Arretium is vooral beroemd om de 'Chimaera van Arezzo'. Het is een Etruskisch bronzen beeld uit de vierde eeuw voor Christus. Het is een mythisch wezen met het lichaam van een leeuw, een slang als staart en een geitenkop op de rug. Het beeld is in 1553 gevonden en is te zien in nationaal archeologisch museum in Florence.

Arretium heeft een prachtig museum naast het Romeinse amfitheater. Het museum is gebouwd over een kwart van deze arena. Deze stamt uit de eerste eeuw voor Christus en er konden achtduizend mensen plaatsnemen.


Karl Baedeker bespreekt in zijn reisgids Italie Centrale (1909) het Etruskische verleden van Arezzo en vermeldt het amfitheater.

Link: Arretium

arretium_3.jpg

arretium_1.jpg

arretium_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter