Emerita Augusta

Romeinse plaatsen > Lusitania > Emerita Augusta


We hadden een hotelletje gevonden in Cäceres. Een aardig middeleeuws stadje met een ommuurd centrum, zoals je die wel meer vindt in Spanje. En, heel bijzonder, op alle torens zagen we ooievaarsnesten waar rond die tijd van het jaar de ouders af en aan vlogen om de kroost te voeden.

Extremadura is heet in deze tijd van het jaar. Maar we besloten toch de hitte te doorstaan en een dag in Mérida door te brengen. Die stad is vanwege zijn resten van het rijk in 1993 door de Unesco aangewezen als werelderfgoed.

Emerita Augusta, zoals Mérida in de Romeinse tijd heette, was het middelpunt van de provincie Lusitania.

Emerita Augusta is in 25 voor Christus gesticht in opdracht van Keizer Augustus. Augustus stichtte de stad voor zijn veteranen uit de legioenen V Alaudae en X Gémina. Het lag midden in de provincie op een knooppunt van wegen aan de Rio Anas. De Romeinse brug over die rivier wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Mérida moet een indrukwekkende stad geweest zijn. Het had alle faciliteiten die een verwende Romein zich maar kon wensen. De stad werd van water voorzien door drie aquaducten. Deze werden gevoed met stuwmeren, die nog altijd in tact zijn en tien tot vijftien kilometer verderop liggen. De stuwmeren worden nu vooral gebruikt als recreatieplas.  In de stad zelf zijn de indrukwekkende waterleidingen kilometers lang te volgen.

Ook vertier was er genoeg. Er lag een circus om wagenrennen te organiseren: het Circus Maximus.

Niet ver van elkaar liggen een amfitheater en een arena. Het front van amfitheater is uitgevoerd in grijs marmer en geheel intact. Marcus Vipsanius Agrippa heeft dit theater laten bouwen en het werd vermoedelijk rond 15 voor Christus in gebruik genomen. De arena is van 8 voor Christus. Hier werden de gladiatorengevechten gehouden.

In het centrum van Mérida liggen de resten van het forum en de tempel van Diana.

Mérida heeft en schitterend archeologisch museum met prachtige mozaieken.In de kelderverdieping ligt een opgegraven Romeinse weg en de fundamenten van enkele huizen uit die tijd. 

Link: Emerita Augusta

forum.jpg

romeinse_brug.jpg

stuwmeer.jpg

amfitheater.jpg

aquaduct_2.jpg

aquaduct_1.jpg

tempel_van_Diana.jpg

theater.jpg

romeinse_weg.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter